MARINA DEL REY, CA

Duplex Redux

A stereotomic reconfiguration of a stacked section establishes new internal, threshold, and external relationships and itineraries. While experiential qualities are amplified, residential density is unchanged. 

IMG_1777_Edited.jpg

The makeover reinvigorates the building's public faces and interlocking interior volumes by subtracting and redistributing area rather than adding it. The updated elevational expression modulates the western sun, heat, and wind to create private oases at the front and heart of the duplex. No longer hermetically sealed, it now opens outwards through a formal forecourt, a roof garden/Sky Patio, strategically positioned skylights, and generous windows and doors that brighten the interior while also protecting it with undulating, figural frames. The Sky Patio recovers the garage roof to extend the living space with a planted deck of dark, sustainably harvested wood planks and integrated sound insulation, to enclose a shelter from the bustling alley and
reframe the sky as a ceiling.

Outrigger-1_Edited.jpg

STATUS: COMPLETED 2019

Team:

Todd Lynch and Mohamed Sharif with

David Harrop

and

Casey Knudsen

Jena Meeks

Nichole Tortotici

Connor Verteramo

Structural Consultant: CW Howe Partners Inc

General Contractor: ONYX Development.

Photography: Izumi Tanaka

Outrigger-9_Edited.jpg
Outrigger-3_Edited.jpg
site montage.jpg
exploded diagram.jpg

Sky Patio

Spartanly detailed, the three wood perimeter walls define an elevated outdoor room whose ceiling is the sky.

Double Height

Removal of this portion of the upper floor and reallocation to the Sky Patio creates a Great Room that is amply and diffusely lit from the east and from above. 

Shadow Box

Effectively a visor, the chevroned, fluted fiber cement panel facade endows the building with a sharp, monochromatic model-like appearance that balances a haptic architecture with abstraction.

opened dollhouse diagram.jpg
Outrigger-21_Edited.jpg
Outrigger-19_Edited.jpg
floor plans.jpg
Outrigger-16.jpg
Outrigger-15_Edited.jpg
ShadowBox.png

4:00 PM, December 21, 2020

4:00 PM, June 21, 2020 

2:00 PM, December 21, 2020

10:00 AM, June 21, 2020

4:00 PM, December 21, 2020

4:00 PM, June 21, 2020 

Shadow Box 
The shared front stair and balcony give the community and walk-street facing forecourt a dignified and subtly dynamic backdrop. 
A Shadow Box, this element creates a buffering volume of space that self-Shades and quiets the interiors while also opening them, both visually and functionally, to the green outdoor space. 
Effectively a visor, the chevroned, fluted fiber cement panel facade endows the building with a sharp, monochromatic model-like appearance that balances a haptic architecture with abstraction.